donderdag 8 december 2011

Stage Rechtbank Amsterdam (sector kanton)

Beste lezer,


Mijn naam is Adnan Yolal en ik ben 26 jaar oud. Ik ben derde jaars HBO-Rechten student aan de Hoge School Leiden. Dit houdt in dat ik dit schooljaar gedurende 40 weken praktijkervaring moet opdoen.


Ik heb gekozen om stage te lopen bij de rechtbank omdat ik van meet af aan dit graag wilde. Bij de rechtbank bevind je je in feite in de keuken van Justitie.


De organisatie:
De rechtbank waar ik op dit moment mijn praktijkervaring op doe maakt deel uit van de rechtspraak in Nederland. De rechtbank in Amsterdam is een van de negentien rechtbanken in Nederland.


Sector kanton is onder andere gevestigd op twee locaties: Amsterdam en Hilversum. Het behandeld zaken van burgers die te maken hebben met huur, arbeidsovereenkomsten, consumentenkoop en zaken met een geldbedrag tot € 25000,-. Bovendien behandeld sector kanton strafzaken betreffende de leerplichtwet, verkeersovertredingen (wet mulder) en de overtredingen uit het strafrecht.


Mijn werkzaamheden:

De eerste drie weken ben ik door een collega ingewerkt. Gedurende de eerste weken was het veel meekijken bij collega`s en veel zittingen bijwonen. Ik werk op de afdeling zittingsbureau en hier ben ik werkzaam als griffier (adjunct secretaris). De zittingsbureau behandeld de volgende zaken: strafzaken (overtredingen), leerplichtzaken en wet mulder (verkeersovertredingen)  Als griffier bereid je zelfstandig de zittingen voor. Je bent in feite de rechterhand van de rechter. Nadat ik was ingwerkt, kon ik worden opgenomen in de planning zodat ik ingeroosterd kon worden voor zittingen. De eerste vier zittingen kreeg ik ondersteuning. Gedurende de zitting zat ik als griffier (in toga) naast de rechter en de heer Gemin naast mij om eventueel bij te springen (overbodige luxe:))
Eenmaal ingeroosterd voor een zitting, krijgt de griffier dossiers aangeleverd van de afdeling griffie. De griffier bereid de zitting voor door de dossiers inhoudelijk te controleren. Dit betekent dat er in het dossier de volgende documenten aanwezig moeten zijn; dagvaarding, proces-verbaal in combinatie met een brondocument (de bekende gele bon), akte van uitreiking en eventueel een documentatie (strafblad). De griffier controleert onder andere hetgene wat in de ten laste legging staat overeenkomt met het proces-verbaal. Ook controleert de griffier of de akte van uitreiking juist is betekend. In geval van een leerplichtzitting dan dienen er een aantal extra documenten aanwezig te zijn; rapport Raad voor de Kinderbescherming en een verzuimoverzicht. Tijdens de zitting neem de griffier de verklaring van de partijen op. De griffier werkt tijdens de zitting met een softwaresysteem genaamd GPS (geïntegreerd processysteem). Hierin vindt de griffier informatie over de zaak. Indien de rechter er voor kiest om de zaak de schorsen, hij doet dan niet meteen uitspraak, dan maakt de griffier na de zitting een aanhoudingsverbaal. Hierin staat wie de partijen zijn en wat er tijdens de zitting is verklaard. De meeste zaken worden aangehouden tijdens de leerplicht zitting. De rechter kiest er voor om de verdachte een laatste kans te geven om te bewijzen dat hij naar school zal gaan. Deze zaken worden over het algemeen voor een duur van drie maanden aangehouden. Indien de griffier de zitting heeft afgerond, brengt hij de dossiers terug naar de griffie.


Competenties:
- Juridisch analyseren
- Adviseren
- Vertegenwoordigen
- Beslissen
- Dossier managen


Waarom zou jij stage moeten lopen bij de rechtbank Amsterdam?
De rechtbank bied jou een uitdagend stageplek aan. Je wordt vrijwel direct beëidigd en woont zelfstandig zittingen bij. Ook zijn de werktijden flexibel wat erg fijn is. Ook is de collegialiteit hier echt op en top oftewel, pur sang. Het fijne van mijn afdeling is het feit dat de rechters op loopafstand zitten. Je kunt altijd bij ze terecht voor alle vragen.

Vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten, stuur dan een email naar s1044326@hsleiden.nl of a.yolal@rechtspraak.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten